torstai 12. helmikuuta 2015

Syntymäpäivä jota ei koskaan vietetty


Kaksi vuotta sitten äitini vietti 95-vuotispäiviään. Niissä hänen lotta-aikansa oli näyttävästi esillä. Olin koonnut kannettavaan tietokoneeseen diaesityksen äidin pikkuruisista mustavalkoisista kuvista vuosina 1941-43 Karhumäestä. Kuvien välityksellä aukeni äidistä minullekin ihan erilainen maailma. Niissä äiti oli nuori ja mikäli kuviin on uskomista, kaunis. Kuvista välittyivät Karhumäen lottien arkiset askareet, mutta myös vapaa-ajan vietto. Kaikkea sävytti iloisuus ja hymyt. Äidin nuoruusvuosista tuo vaihe vei kaksi vuotta. Viimeisen elinvuotensa aikana äiti palasi silloin tällöin noihin vuosiin ja vielä kuukausi ennen kuolemaansa kutsui niitä elämänsä parhaaksi ajaksi.

Vuosi sitten valmistauduimme epävarmoissa oloissa äidin 96-vuotispäivien viettoon. Sairaalassa. Ei olisi tarvinnut. Äiti kuoli Nuutinpäivänä Tampereen Kaupin sairaalassa, kaksi viikkoa ennen seuraavaa syntymäpäiväänsä.  

Meillä taitaa jokaisella olla tiedossa merkkipäivä, jota ei koskaan vietetty. Muistan muutaman vuoden takaa hyvän ystäväni pitkään valmistellun 60-vuotispäivän. Sain hyvissä ajoin painetun ja kuvalla varustetun kutsun suuriin syntymäpäiväjuhliin. Juhlaan oli kutsuttu satoja ihmisiä. Olin luvannut itsekin ohjelmaa juhliin. Mutta aika pian kutsun jälkeen luin lehdestä uutisen, jossa kerrottiin syntymäpäiväsankarin kuolemasta. Syntymäpäivävalmistelut vaihtuivat hautajaisvalmisteluiksi. 

Psalminkirjoittaja rukoilee, että oppisi laskemaan päivänsä oikein. Jeesus opetti, ettei ihminen voi pidentää ikäänsä kyynäränkään vertaa. Meille tuo oppi menee joskus niin huonosti perille. Isoisäni kerrotaan sanoneen 75-vuotispäivillään vieraille, että ”tervetuloa sitten taas viiden vuoden kuluttua, jos olette hengissä”.  Eipä olisi pitänyt.  Moni kutsun saaneista kyllä oli, mutta hän itse ei.  

Elämämme ankarin reunaehto on aika. Toisille paljon, toisille vähän. Kaikille kuitenkin riittävästi. Äitini laskettiin Tampereen Kalevankankaan hautausmaalla hautaan, johon isäni on haudattu lähes päivälleen 40 vuotta aikaisemmin. Ajan jakamisessa elämä ei tunnu reilulta, mutta siinäkin piilee joku oma logiikkansa. Jossain aikaa mitataan erilaisella mitalla.

Siihen luottaen.

Ja päivien oikein laskemista opetellessa.

 


Lasse Vahtola

Pätkätyöläinen eläkepappi

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti